Artikelen

Hoe schoon is te schoon?

Hoe schoon is te schoon?

Vaginale gezondheid en hygiëne - hoe schoon is te schoon?

Je vagina is een behoorlijk verbazingwekkend iets. Het ondersteunt een heel ecosysteem van kleine micro-organismen, die in perfecte balans bestaan om je vaginale gezondheid te behouden.

Een gezonde vagina onderhoudt zichzelf en er is echt geen behoefte om te beginnen met het gebruik van een douche om water en zelfs wasmiddelen er in te duwen. Als onderdeel van je dagelijkse reinigingsroutine is één keer per dag wassen rond de vulva, dat is de huid rond de opening, prima. In principe kan het beginnen met het proberen en schoonmaken van de binnenkant van je vagina dit eco-systeem verstoren en problemen veroorzaken of bestaande problemen verergeren.

Een van de vele verschillende dingen die je eco-systeem hieronder verdedigen is een soort goede bacterie genaamd lactobacillus. Je zou kunnen zeggen dat het de poortwachter van je vaginale gezondheid is, het produceert melkzuur, hydrogen peroxide en bacteriocines die angstaanjagend kunnen klinken, maar ze beschermen je vagina tegen schadelijke bacteriën die een infectie kunnen veroorzaken. Als het niveau van Lactobacillus in je vagina lager is dan normaal, dan begin je vaak symptomen van een infectie zoals Bacteriële Vaginose (BV) te ervaren.

Je vagina moet altijd een beetje zuur zijn en het melkzuur dat de 'poortwachter' bacterie, lactobacillus, produceert, doet dit werk perfect.  Als dit evenwicht verstoord is en je minder van deze bacteriën in je vagina hebt, dan kan het uit balans raken en kun je symptomen van bacteriële vaginose opmerken.

Hier zijn enkele tips over wat je kunt doen om je vaginale gezondheid te helpen verzorgen:

  • Het is niet nodig om de binnenkant van je vagina schoon te maken, dat kan problemen veroorzaken.
  • Vermijd sterk geparfumeerde zepen of oliën tijdens het baden en leg nooit antiseptische oplossingen in het bad.
  • Vermijd sterke wasmiddelen bij het wassen van je ondergoed.
  • Neem geen super-warme baden - je wilt de micro-organismen die de dingen in balans houden niet beschadigen.
  • Als je seks hebt met een mannelijke partner, gebruik dan een condoom of plas onmiddellijk na de seks, want sperma is alkalisch en kan de natuurlijke zure pH-waarde van de vagina verstoren.
  • Als je symptomen van BV ervaart, zoals een visachtige geur, en/of een waterige, dunne of grijsachtige afscheiding, probeer dan een gel zoals Balance Activ BV behandeling te gebruiken. Balance Activ werkt samen met je lichaam om BV te bestrijden en stimuleert de hergroei van lactobacillus om je vaginale ecosysteem weer in balans te brengen.