Artikelen

Hete Baden en Yoghurt

Hete Baden en Yoghurt

Hete Baden en Yoghurt – Een blik op huismiddeltjes voor BV en hoe effectief ze zijn

Er is geen twijfel mogelijk: BV is iets waar vrouwen niet graag over praten. Hoewel artsen en apothekers intieme gezondheidskwesties met dezelfde professionaliteit behandelen als bij andere gezondheidskwesties, zoeken veel vrouwen online naar advies en huismiddeltjes om te gebruiken als een BV-behandeling. Sommige mensen die hun huismiddeltjes op YouTube delen zijn de afgelopen jaren bijna een half miljoen keer bekeken - en het internet wordt overspoeld met suggesties van mede-BV-lijders in forums en chatrooms, variërend van hete baden tot het dompelen van tampons in yoghurt.

We hebben dus besloten om te kijken naar de wetenschap achter enkele van de meer gangbare huismiddeltjes:

Zeer warm water of stoom:

Zeer hete baden en vaginaal stomen worden niet aanbevolen om BV te behandelen. Door de temperatuur in je vagina te verhogen door in een superheet bad te zitten of door het omarmen van 'stoomreiniging' rage die door sommige beroemdheden wordt omarmd, loop je het risico schade toe te brengen aan de miljoenen micro-organismen die in de vagina aanwezig zijn en jouw natuurlijke vaginale gezondheid te behouden. Dit zijn onder andere 'goede' bacteriën zoals lactobacillus, die eigenlijk infecties door schadelijke organismen bestrijdt en daarom je eerste verdedigingslinie tegen infecties is. Het beschadigen hiervan en het verstoren van het natuurlijke evenwicht in het streven naar een 'schone' vagina kan meer kwaad dan goed doen. Er is ook een duidelijk risico op schade aan de extreem gevoelige en gevoelige huid rond de vagina - probeer dit niet thuis!

Het toepassen van yoghurt voor de vaginale gezondheid:

Dit is een eeuwenoud middel, gebaseerd op het idee om lactobacillus direct in de vagina te brengen door het aanbrengen van yoghurt. Sommige vrouwen raden aan om een tampon in yoghurt te dompelen en deze vervolgens 's nachts in de vagina te laten liggen. Zoals gezegd is Lactobacillus echt de natuurlijke held van het vaginale ecosysteem, maar niet alle yoghurts bevatten 'levende' bacteriën. Het andere ding om op te passen is dat yoghurts gemaakt zijn om te eten en waarschijnlijk ook andere elementen bevatten naast lactobacillus. Het introduceren van vreemde ingrediënten in de vagina kan mogelijk verdere problemen veroorzaken en de symptomen verergeren. Als de groei van lactobacillus wilt proberen te stimuleren met behulp van een verzurende gel zoals Balance Activ, die ook glycogeen bevat om actief aan te moedigen je eigen lactobacillus te verhogen, en je natuurlijke vaginaal evenwicht te herstellen.

Waterstofperoxide:

Waterstofperoxide-oplossing is verkrijgbaar en sommige vrouwen raden aan dit te gebruiken in een douche om infecties te bestrijden, zoals BV. Er zijn twee problemen die hiermee in verband kunnen worden gebracht - waterstofperoxide is in wezen een desinfectiemiddel en zal mogelijk de goede bacteriën in je vagina doden, evenals de bacteriën die het probleem veroorzaken. Daarmee kun je je ontdoen van een aantal van de symptomen van BV, maar dan blijf je achter met een vagina die uit balans is en vatbaar is voor verdere infecties. Ten tweede is het onwaarschijnlijk dat waterstofperoxide één van de bacteriën aanpakt die een 'biofilm' hebben gecreëerd om zich aan de vaginawanden te hechten en niet vrij in de vagina zweven. Het is daarom veel beter om de lactobacillus van je eigen lichaam aan te moedigen om het werk te doen waarvoor het bedoeld is en BV te bestrijden. Je kunt met je arts of apotheker praten over antibiotica of het gebruik van een gel zoals Balance Activ.

Tea Tree Olie:

Net als bij Waterstofperoxide heeft Tea Tree Olie antiseptische eigenschappen, en het is waarschijnlijk dat het de natuurlijke balans van de vagina verstoort door zowel de goede als de slechte bacteriën te doden. Het is ook mogelijk om de vagina te beschadigen door het gebruik van Tea Tree Olie in deze gevoelige omgeving.

Het nemen van probiotica:

Probiotica kunnen goed zijn voor het herstel van het natuurlijke evenwicht van bacteriën die je darm nodig heeft om gezond te blijven. Hoewel orale probiotica het evenwicht van micro-organismen in de vagina niet mogen aantasten, is het beter om iets te gebruiken dat direct op de vagina wordt aangebracht om het evenwicht daar beneden te helpen herstellen.

Commentaar van Apotheker Sonal Davda:

Hoewel er achter de ingrediënten in deze huismiddeltjes misschien wel enig bewijs zit, bevat yoghurt bijvoorbeeld wel melkzuur, maar ze zijn niet specifiek gemaakt voor de behandeling van BV en kunnen zelfs andere ingrediënten bevatten die het probleem kunnen verergeren of een verdere infectie kunnen veroorzaken. Het is beter om je arts of apotheker te raadplegen om het scala aan beschikbare behandelingen te bespreken die zijn ontworpen om BV te bestrijden en waarvan klinisch is bewezen dat ze dat doen.

Welke klinisch geteste BV-behandelingen zijn beschikbaar?

Er zijn verschillende klinisch bewezen behandelingen voor BV beschikbaar, waaronder gels en pessariums die je zonder recept kunt kopen bij je apotheker of drogist, of antibiotica die je bij je huisarts kunt krijgen.

Je kunt naar je arts gaan om je behandelingsmogelijkheden te bespreken. Antibiotica zijn een effectieve manier om BV te behandelen, maar ze kunnen het delicate evenwicht van bacteriën in de vagina verstoren.

Balance Activ, dat melkzuur en glycogeen bevat, is klinisch getest en aangetoond dat het de groei van lactobacillus bevordert en je natuurlijke vaginaal evenwicht en vaginale pH-waarde herstelt. Je kunt dit zelf kopen in de winkels of je kunt het op recept krijgen.