Artikelen

BV en Seks

BV en Seks

Door Helen Knox

Laten we eerlijk zijn, waterige afscheiding, een visachtige geur en vaginale irritatie zullen je niet in de stemming brengen voor geweldige seks. En de ironie is dat onbeschermde seks met een mannelijke partner zelfs BV (bacteriële vaginose) kan veroorzaken! Een van de pilaren van een goed seksleven (waarvan er veel zijn), is een gelukkige, gezonde vagina en in dit artikel ga ik kijken naar manieren om je vagina gezond te houden.

Je vagina is echt complex en verbazingwekkend. In feite is er in je vagina een systeem van miljoenen micro-organismen, die allemaal samenwerken om een perfecte pH-balans te handhaven en je te beschermen tegen infecties of andere problemen.

BV is een van de vele vaginale aandoeningen die het seksleven van een vrouw kunnen beïnvloeden en hoe ze zich daarover voelt, maar gelukkig is het, eenmaal geïdentificeerd, gemakkelijk te behandelen. Ook al is het een van de meest voorkomende vaginale aandoeningen, en er wordt gedacht dat het meer voorkomt dan een schimmelinfectie, veel vrouwen stellen een verkeerde diagnose omdat ze niet hebben gehoord van BV en de symptomen niet begrijpen. Dus, ter verduidelijking, als je denkt dat je misschien BV hebt, merk je dat misschien wel:

  • een visachtige geur die uit je vulva komt;
  • een dunne en waterige, zelfs grijsachtige vaginale afscheiding;
  • wat ongemak beneden als gevolg van de abnormale afscheiding.

Als het jeukt, brandt of als er een dikke wrongel als afscheiding is, is het waarschijnlijk een schimmelinfectie (candidiasis / een schimmelinfectie) en je zult die aandoening specifiek moeten behandelen. BV is anders en kan na de juiste diagnose worden behandeld met antibiotica op recept, of met verzurende gels (zoals Balance Activ) die je online of bij de drogist/apotheek kunt kopen. Jouw arts of zorgverlener zal je kunnen helpen het probleem correct te identificeren als je niet zeker bent, of als dit een terugkerend probleem is en je huidige behandeling niet lijkt te werken.

Sperma is alkalisch en vaak merken vrouwen na het vrijen een visachtige geur op. Dit komt omdat de vagina lichtelijk zuur wil zijn, maar als het uit balans is door het alkalische sperma, en het kan BV triggeren. Maar BV hoeft geen probleem te zijn. Als het de neiging heeft om terug te komen na de seks, kun je proberen een condoom te gebruiken, direct na de seks te plassen en/of een melkzuurgel te gebruiken nadat je seks hebt gehad om de balans daarbinnen te herstellen.

Natuurlijk gaat het niet alleen om de gezondheid van je vagina, maar als je dat voor elkaar hebt, begin je op een gelijk speelveld. Voor wat tips en verdere informatie over BV is er een gedetailleerd hoofdstuk over dit en vele andere aandoeningen in een van mijn boeken, "Sexplained One - Sex & Your Health" Zie www.KnoxPublishing.com voor meer informatie over de boeken.