Artikelen

Afscheiding – Weet wat normaal bij je is

Afscheiding – Weet wat normaal bij je is

Jouw gids voor vaginale afscheiding Helen Knox

Als specialist in seksuele gezondheid krijg ik vaak de vraag 'is dit normaal?'. Vaginale afscheiding is iets waar vrouwen zich vaak voor schamen, maar ze kunnen zich wel zorgen maken. Afscheiding verandert in de loop van je menstruatiecyclus in uiterlijk en textuur, en deze gids zal je helpen om deze veranderingen te herkennen en te begrijpen en om iets ongewoons te ontdekken.

De vagina is een slimme, zelfreinigende doorgang en is een licht zure omgeving die zich onder normale omstandigheden gezond houdt. Het doet dit door verschillende soorten afscheidingen te produceren op verschillende punten in de menstruatiecyclus. Vrouwen die een normale cyclus van vaginale afscheiding ervaren, zullen hetzelfde patroon opmerken, cyclus na cyclus.

  • Een cyclus begint met de eerste dag van een periode. Periodes duren vaak 4-5 dagen en worden vaak direct gevolgd door een lichte droogte.
  • Vervolgens kun je een toename van de hoeveelheid vaginale afscheiding opmerken. Dit is vaak wit van kleur om te beginnen en verandert dan om duidelijk en rekbaar te zijn in consistentie. Dit is 'vruchtbaar slijm' (Spinnbarkeit - om de technische naam te gebruiken) en het wordt gemaakt binnen het baarmoederhalskanaal. Het is onmogelijk om zwanger te worden zonder dit heldere, rekbare slijm - het is echt geweldig spul. Het sperma wiebelt zich er naar binnen en voedt hen tot zeven dagen lang terwijl ze wachten op de eisprong (het loslaten van de eicellen). Het geeft hen een route om door de baarmoederhals, in de baarmoeder en naar de eileiders te reizen, om een eitje te vinden om te bevruchten.
  • Als de eicel eenmaal is losgelaten, verandert je ontlading weer van helder en rekbaar in drogere, dikkere witte of romige soorten slijm, waar het sperma niet doorheen kan zwemmen. Als er bevruchting heeft plaatsgevonden blijft dit slijm achter. Als je niet zwanger bent, wordt er een menstruatie uitgelokt, waardoor het slijm in de baarmoeder wegtrekt en de hele zaak een paar dagen later weer begint.

Exacte hoeveelheden en consistenties zullen van persoon tot persoon verschillen, maar de hierboven beschreven cyclus zal bij alle vrouwen in de reproductieve leeftijd plaatsvinden.

De vagina bevat een delicaat evenwicht van micro-organismen, die samenwerken om infectie te voorkomen en je vaginale pH licht zuur te houden zoals het hoort. Het is belangrijk om dit evenwicht te handhaven - soms door dingen zoals een bubbelbad, geparfumeerde zeep, of douches, het dragen van strings of strakke kleding, of het hebben van onbeschermde seks, kan de gezonde bacteriële evenwicht verstoort worden en de gebruikelijke vaginale afscheiding kan veranderen. Kijk uit voor grote veranderingen in je ontlading - als het bijzonder onaangenaam ruikt of anders dan normaal, als je een verandering in kleur merkt in grijs of groenachtig geel, of als het bijzonder dun en waterig of brokkelig wordt zoals kwark. Deze grote veranderingen kunnen een teken van infectie zijn.

Als je veranderingen opmerkt kun je de symptomen controleren met onze online symptomen checker, ontworpen door professionals uit de gezondheidszorg en vrouwen die vaginale aandoeningen hebben ervaren, om je te helpen het juiste advies te vinden.